Ing. Daniel Horák

Ing. Daniel Horák: Chceme se v rámci Evropy bavit o problémech, které nás trápí a jak k nim jednotlivé země přistupují

Rozhovor s Ing. Danielem Horákem, předsedou představenstva Evropské federace lékárenských sítí, o 1. Mezinárodní konferenci o budoucnosti poskytování farmaceutické péče, která se konala v Praze.

…o lékárenství víme vše!®

VIP KLUB APATYKÁŘE ROSTE

PharmDr. Martin Dočkal: Správný lídr musí mít odvahu jít do něčeho, čeho se ostatní bojí

Vloženo: 30.08.2020, 08:56 | Čteno: 30465×
Foto: PharmDr. Martin Dočkal ve svém projektu APAvision

Plzeň 30. srpna 2020 – Český farmaportál APATYKÁŘ® po třech měsících vyhodnotil přijetí placeného obsahu ze strany návštěvníků. I přes původně spíše opatrná očekávání se ukázalo, že návštěvníci akceptovali jak cenu, tak nový rozsah a kompozici článků. Ukazuje se, že portál má za více než 20 let velmi silnou pozici a jeho informace patří v oblasti farmacie jednoznačně mezi nejvyhledávanější, u nichž návštěvníci uznávají přínos.

Portál přešel od 1. června 2020 na placený obsah. Jeho součástí jsou články s detailními informacemi o změnách legislativy v oblasti lékárenství a farmacie, podrobné přehledy a analýzy farmaceutického trhu či detailní informace o reformách lékárenského trhu včetně přehledů hlavních akvizic. Nově rozšířil i přehledy projektů digitalizace oboru, farmaceutické péče a specializovaných služeb v lékárnách.

„Mile mě překvapil okamžitý zájem čtenářů o placený obsah. Lékárenství je s ohledem na inovace velmi rigidní obor, proto jsem očekával spíše pozvolný přechod. Nastavil jsem ceny obvyklé u zahraničních úzce profilovaných webů přinášející exkluzivní informace z daného oboru. Jsem přesvědčen, že naše informace tuto hodnotu mají a jsem rád, že mi to potvrzuje i prvních několik desítek předplatitelů,“ říká lékárník a provozovatel portálu PharmDr. Martin Dočkal.

Mezi předplatitele patří advokátní kanceláře specializující se na oblast regulatory affairs, akvizice ve farmaprůmyslu i medicínské právo. Další skupinou jsou investoři ve farmacii, inovativní start-upy a oborové asociace. Mezi jednotlivci najdeme jak vyšší management farmaceutických firem, tak i lékárníky zaměstnance.

„Nepřekvapil mě tak ani zájem investorů a hlavních advokátních kanceláří specializujících se na akvizice. Každý, kdo do něčeho vkládá svoje peníze chce mít co nejlepší informace, aby mohl zainvestovat co nejlépe. Ale těší mě i zájem jednotlivých lékárníků, zaměstnanců, kteří chtějí mít přehled, co se v oboru děje. Je to potvrzením, že jim tyto informace na trhu chybějí a nacházejí je pouze u nás,“ říká Dr. Dočkal.

Zpoplatněný obsah není dostupný tak, jak je v ČR nyní u obdobně specificky zaměřených webů běžné formou předplatného, ale formou kreditů. Ty totiž nejlépe zhodnocují investované peníze, protože si návštěvník sám určuje, za co chce kredity využít, co chce číst.

„Správný lídr musí mít odvahu jít do něčeho, čeho se ostatní bojí. Já jsem tu odvahu našel a nelituji toho. Až zpoplatnění reálně ukázalo, odkud někteří jiní čerpají ‚své informace‘. Naše exkluzivní informace se už neobjevují po zveřejnění u nás jinde. Konkrétním příkladem byla informace o vcelku zásadní reformě lékárenského trhu v další zemi. Kromě našich předplatitelů o ní nikdo jiný neví. Dokonce ani ti, u kterých by to člověk z principu předpokládal. Je zřejmé, kdo se lékárenstvím a farmacií skutečně zabývá do hloubky a kdo se jen veze,“ konstatuje Dr. Dočkal.

Portál APATYKÁŘ® od počátku sází na vlastní obsah a vyhledávání zajímavých a inspirativních témat. Jeho cílem není zkratkovité, zjednodušené mainstreamové zpravodajství, ale staví na detailním vysvětlení problematiky a souvislostí z pohledu odborníků s více než dvacetiletou lékárenskou praxí. Při jejich zpracování redakce zásadně komunikuje s konkrétními osobami (primárními zdroji), rozhovory autorizuje a fakta před zveřejněním ověřuje.

Portál APATYKÁŘ® se více než 20 let zaměřuje cíleně na oblast lékárenství a farmacie. Jako první z českých zdravotnických médií začal přinášet zpravodajství každý den, tj. i o víkendech a svátcích. Mezi jeho návštěvníky patří zejména přední advokátní kanceláře se zaměřením na farmatrh, konzultační společnosti se zaměřením na regulatory affairs, investoři, státní správa, manažeři farmaceutických firem či provozovatelé lékáren. V dubnu 2019 spustil novou odbornou platformu APAvision, dosud největší projekt. Od června 2020 přináší exkluzivní obsah výhradně v placené části.

Portál je citován v zahraničních odborných a ekonomických médiích a řada zahraničních regulačních agentur a farmaasociací si jej vybrala jako zprostředkovatele informací pro ČR. Od roku 2008 se specializuje na podcasting – celkem bylo staženo více než 49 mil. podcastů, pravidelných odběratelů všech podcastů je více než 700 tis. Pro profesionály, kteří chtějí být v oboru vidět nabízí řadu možností prestižní prezentace.

Dr. Emil Zörner

Generický trh léčiv v ČR ...

Dr. Emil Zörner

MUDr. Václav Jirků

MUDr. Václav Jirků: Pokud...

MUDr. Václav Jirků

Doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D.

Fakulta chápe změny ve fa...

Doc. PharmDr. Tomáš Šimůn...

Gabriela Valentová

Gabriela Valentová

Sdílený lékový záznam pac...

Doc. RNDr. Jiří Klimeš, CSc.

Tématický týden - 40. výr...

Doc. RNDr. Jiří Klimeš, C...

Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D.

Léková politika z pohledu...

Ing. Jaromír Gajdáček, Ph...

Mgr. Irena Storová, MHA

Reklama na léčiva, média ...